Cara Menciptakan Kuih Akok Kedut Khas Kelantan
Cara Menciptakan Kuih Akok Kedut Khas Kelantan - Hallo sahabat cara buat resep, Pada Artikel yang anda baca kali ini dengan judul Cara Menciptakan Kuih Akok Kedut Khas Kelantan, kami telah mempersiapkan artikel ini dengan baik untuk anda baca dan ambil informasi didalamnya. mudah-mudahan isi postingan
Artikel Cara Buat Makanan Malaysia, yang kami tulis ini dapat anda pahami. baiklah, selamat membaca.
Judul : Cara Menciptakan Kuih Akok Kedut Khas Kelantan
link : Cara Menciptakan Kuih Akok Kedut Khas Kelantan
Oleh: Azie Kitchen Food Blogger No.1 Malaysia
BAHAN A :
Anda sekarang membaca artikel Cara Menciptakan Kuih Akok Kedut Khas Kelantan dengan alamat link https://efaeswfd.blogspot.com/2010/08/cara-menciptakan-kuih-akok-kedut-khas.html
Judul : Cara Menciptakan Kuih Akok Kedut Khas Kelantan
link : Cara Menciptakan Kuih Akok Kedut Khas Kelantan
Cara Menciptakan Kuih Akok Kedut Khas Kelantan
Resep Kuih Akok Kedut Khas Kelantan, Malaysia Sederhana Spesial Asli Enak. Kuih Muih Tradisional Kelantan, Kuih Buka Puasa. Kuih Akok atau dikenali dengan nama Akok yakni sejenis kuih tradisional negeri Cik Siti Wan Kembang Pak Wan, Tanah Serendah Sekebun Bunga iaitu Kelantan. Akok populer dan digemari ramai bukan sahaja di Kelantan tetapi juga kepada penduduk negeri-negeri lain. Terutamanya kepada penggemar-penggemar kuih yang manis.
Gambar Kuih Akok Kedut Khas Kelantan |
Rasa lemak santan segar, rasa bagus dari manisan yang diperbuat daripada nira kelapa menyebarkan kita menelan air liur sendiri beberapa kali. Selain itu ada varian rasa kuih akok pandan, kemboja, akok telur Terengganu, dll.
Terus sanggup idea untuk menciptakan kuih akok juga. Lagi pula menyediakan kuih akok memakai cupcake maker sangat cepat. Saya hanya menyediakan separuh adunan sahaja. Cukup lah untuk kami berbuka, sanggup juga 13 biji akok kedut kecil yang comel comel untuk juadah berbuka puasa.
Kalau anda tidak menpunyai cupcake maker, boleh jer bakar dengan memakai contoh muffin di dalam oven. Tapi kalau oven, usang lah sikit nak tunggu panggangan panas dsb. Kaprikornus apa tunggu lagi, esok ramai ramai pakat buat kuih akok kedut tau. Berikut kumpulan diam-diam aneka kreasi dan variasi olahan cara buat resepi kuih akok kedut Kelantan sukatan cawan Azie Kitchen menu sedap istimewa lengkap cara bikin sendiri di rumah ala rumahan (Homemade) step by step anti gagal yang simple, gampang dan simpel untuk konsumsi sendiri maupun untuk jualan pandangan gres perjuangan bisnis kuih muih atau makanan ringan bagus basah.
RESIPI KUIH AKOK KEDUT KELANTAN
Oleh: Azie Kitchen Food Blogger No.1 Malaysia
BAHAN A :
- 6 biji telur
- 2 sudu besar tepung gandum - 15 gram.
- 200 ml santan
- Secubit garam
- 2 keping gula Melaka - berat 200 gram
- 1/2 sudu besar gula pasir
- 2 helai daun pandan
- 100 ml air
- Masak air dengan gula Melaka, gula dan daun pandan. Sejukkan. Nota: tak perlu letak gula kalau tak suka manis.
- Kisar telur, tepung gandum, santan, garam dengan air gula Melaka sehingga kembang. Biarkan seketika untuk hilangkan buih.
- Tuang minyak dalam contoh dan masukkan ke dalam oven. Keluarkan contoh dari panggangan dan tuangkan adunan ke dalam acuan. Nota: aku bakar guna contoh cupcake maker. Tuang minyak dan bila minyak panas, tuang adunan.
- Bakar pada suhu 180C selama 15-20 minit memakai api atas bawah atau sehingga keperangan. Bila dikeluarkan dari panggangan ia akan sedikit mengecut.
- Sajikan.
Demikianlah Artikel Cara Menciptakan Kuih Akok Kedut Khas Kelantan
Sekianlah artikel Cara Menciptakan Kuih Akok Kedut Khas Kelantan kali ini, mudah-mudahan bisa memberi manfaat untuk anda semua. baiklah, sampai jumpa di postingan artikel lainnya.
Anda sekarang membaca artikel Cara Menciptakan Kuih Akok Kedut Khas Kelantan dengan alamat link https://efaeswfd.blogspot.com/2010/08/cara-menciptakan-kuih-akok-kedut-khas.html